U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Wat met het EPC-attest vanaf 2022?

donderdag 9 december 2021

Wie zijn woning of appartement verkoop na 1 januari 2022 zal moeten beschikken over een EPC-attest (ook wel het energieprestatiecertificaat genoemd) recenter dan 2019. Met de strengere klimaatmaatregelen is dit attest voor vele mensen één van de, zo niet het belangrijkste, attest bij een verkoop- of verhuurdossier. Veel kandidaat-kopers hechten een veel waarde aan een goede energiescore. We merken toch op dat (minder) goede scores wel eens doorslaggevend kunnen zijn in het al dan niet aankopen van desbetreffende eigendom.
 
Vernieuwing van het EPC-attest
 
Het is reeds geruime tijd verplicht om als eigenaar bij de verkoop of verhuur over een geldig certificaat te beschikken. In 2019 onderging het attest een paar grondige vernieuwingen. Zo kwam er het letterlabel van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht) en werd er nieuwe inhoud toegevoegd. Bovendien werden er sinds 2021 ook nog eens twee financiële voordelen aan gekoppeld: het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie.
 
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten: de versie opgemaakt voor 2019  en de versie opgemaakt na 2019 tot op heden.
 
Wat zijn nu de veranderingen vanaf 2022?
 
Eén van de belangrijkste veranderingen zal zijn dat enkel het vernieuwde type (versie opgemaakt vanaf 2019) geldig is en wettig blijft. Heb je en ouder EPC? Dan zal je een nieuw moeten laten opmaken om de verkoop van je woning of appartement af te ronden. Dit nieuwe attest zal dus voorafgaand aan de tekoopstelling dienen in orde te zijn.
 
Een belangrijke kanttekening blijft dat dit enkel van toepassing is voor de verkoop van uw eigendom. Bij verhuur blijft een EPC van vóór 2019 wel nog bruikbaar. Bij deze laatste is het voldoende dat het attest niet ouder is dan 10 jaar.
 
Laat je bijstaan door een professional
 
Bij Woonvast zijn we gespecialiseerd in het opmaken van EPC-attesten voor residentiële eigendommen. Echter zijn er nog andere verplichte documenten nodig om uw woning verkoop klaar te maken.
 
Wens je meer advies hieromtrent? Neem gerust contact op met uw Woonvast makelaar

Terug naar boven
Sluit menu Woonvast