U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Successieplanning: hoe je erfenis fiscaal vriendelijk optimaliseren!

dinsdag 14 december 2021

Een fiscaal slim geregelde erfenis. Het is één van de mooiste zaken die jij je (klein)kinderen en partner kunt nalaten. Er zijn verschillende mogelijkheden om je eigendom te schenken aan je nabestaanden, hieronder geven we graag toelichting bij enkele constructies.
 
Schenkbelasting: is het nu 3, 9 of 27 procent?
 
In Vlaanderen kan je vanaf juli 2015 genieten van een verlaging van schenkbelasting voor het schenken van een woning. Wie zijn vastgoed aan zijn kleinkinderen of kinderen schenkt, betaalt 3% op de eerste schijf van 150.000 euro. Op de volgende schijf van 150.001 euro tot 250.000 euro stijgt het percentage van de schenkbelasting naar 9%. Vanaf 450.001 euro lopen de tarieven op tot 27%.
 
"Het is toch belangrijk om even stil te staan bij de verschillende mogelijkheden. Men kan veel besparen door de eigendom gefractioneerd te schenken, hierdoor zal men op het einde van de rit veel minder schenkbelasting betalen." aldus Sam Van den Broeck, zaakvoerder Woonvast.
 
Door je eigendom in fracties van niet meer dan 150.000 euro te schenken en dus niet in één keer wordt de verhoging naar 9% vermeden. Er moet wel minstens een tijdspanne van 3 jaar tussen de schenkingen zitten, hierdoor worden de geschonken bedragen niet opgeteld.
 
Gesplitste aankoop
 
Een eigendom gesplitst aankopen gebeurt meestal tussen (groot)ouders en (klein)kinderen als onderdeel van de successieplanning. Het onroerend goed wordt dan niet geschonken of geërfd, maar bij overlijden wel automatisch doorgegeven zonder dat er kosten moeten worden betaald.
 
Voorbeeld: het (klein)kind verwerft de blote eigendom en de (groot)ouders het vruchtgebruik. De (groot)ouders genieten dan van het gebruiks- en genotsrecht, wat rechtstreek betekent dan men deze eigendom mag bewonen, verhuren en beheren. Wanneer ze komen te overlijden, dooft dit vruchtgebruik uit en worden de bezitters van de blote eigendom van rechtswege volle eigenaar van het onroerend goed. Aangezien het vruchtgebruik vanwege de gesplitste aankoop niet in het nalatenschap zit, zullen er geen successierechten of erfbelastingen betaald worden.
 
Maar let wel op. Bij een schenking geldt steeds: gegeven is gegeven. Je gaat hier dus best niet lichtzinnig over om je zelf niet in de kou te zetten. Bekijk daarom zeker alle mogelijkheden met je notaris om jezelf als schenker genoeg te beschermen.
 
Heb je vragen rond het samen aankopen van een onroerend goed? Neem gerust contact op een Woonvast makelaar, we zetten je graag op weg naar een woning die het erven waard is!

Terug naar boven
Sluit menu Woonvast