U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Is bijlenen binnen een bestaande hypotheek interessant?

vrijdag 6 mei 2022

Heb je geld nodig om te renoveren? Dan kan je binnen jouw bestaande hypotheek een nieuwe lening aangaan!

Ben je van plan te renoveren of er dienen toch een aantal zaken aangepakt te worden aan jullie woning? Dan kan je binnen je bestaande hypotheek een nieuwe lening aangaan! Hieronder even een korte uiteenzetting.
 
In tijden van woekerende energieprijzen kan het interessant zijn een energetische renovatie door te voeren. Zijn er niet genoeg eigen middelen? Niet getreurd, een wederopname van jouw hypothecaire lening behoort dan tot de mogelijkheden.
 
Als je reeds een woonkrediet aan het afbetalen bent, dan kan je binnen dezelfde hypothecaire inschrijving van die lening extra geld bijtanken. Met een wederopname wordt een nieuwe schijf in de bestaande hypothecaire inschrijving toegestaan. Zo is de wederopname gedekt door de al bestaande hypothecaire inschrijving.
 
Omdat geen nieuwe hypothecaire inschrijving gevestigd wordt, zijn er weinig kosten aan verbonden. Je betaalt geen nieuwe hypotheekkosten en ook geen nieuwe akte- of notariskosten. De bank zal je wel dossierkosten aanrekenen omdat ze jouw kredietdossier moet aanpassen.

Looptijd
 
Een hypothecaire inschrijving loopt steeds over een periode van 30 jaar. De looptijd van het bijgeleende bedrag dat je via een wederopname leent, moet afbetaald zijn voor het verstrijken van die periode. Het is dus de looptijd van de hypothecaire inschrijving en niet de looptijd van het oorspronkelijke krediet die van tel is.
 
Rentetarief
 
De hypothecaire rente bij een wederopname is lager dan die voor renovatiekredieten. De rente voor een gewoon renovatiekrediet ligt momenteel gemiddeld op 2,65 procent, tegenover zo’n 2 procent voor een hypothecair krediet. Voor de rentevoet van de nieuwe krediettranche wordt gekeken naar de marktvoorwaarden van vandaag. Je leent dus niet tegen hetzelfde tarief als dat van het oorspronkelijke krediet.
 
Ga je voor een groene renovatielening, dan kom je voordeliger uit. De gemiddelde rente bedraagt nu 1,46 procent, een stuk lager dan het tarief voor hypothecaire leningen. Maar in dat geval moet je kunnen garanderen dat een belangrijke portie van uw renovatie erop gericht is om de energieprestatie van jouw woning te verbeteren. Bij de meeste banken gaat dat om de helft van het geleende bedrag, maar soms loopt dat op tot 70 en 80 procent.
 
Beperking van het bedrag
 
Het bedrag dat je zo kunt ontlenen is wel beperkt tot het deel van de oorspronkelijke lening dat je al hebt terugbetaald.
 
Wil je meer lenen, dan moet je toch van een renovatiekrediet gebruikmaken. Maar ook op renovatieleningen zitten beperkingen. Vaak zijn de bedragen die ontleend kunnen worden gelimiteerd tot 50.000 euro, met enkele uitschieters tot 75.000 euro en in een enkel geval tot 150.000 euro.

Heb je vragen rond deze materie? Neem gerust contact op met een Woonvast makelaar voor meer uitleg in info!

(Dirk Selleslagh, 03/05/2022)

 

Terug naar boven
Sluit menu Woonvast