U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Bod aan geadverteerde prijs staat niet zomaar gelijk aan een verkoop

dinsdag 15 februari 2022

Sommige woningkopers denken dat wanneer ze de geadverteerde prijs bieden, de verkoop automatisch rond is. Niets is minder waar.

Uitnodiging tot onderhandelen

Het feit dat een kandidaat-koper toestemt om een woning te kopen aan de geafficheerde prijs is ook onvoldoende om een overeenkomst tot stand te brengen. De geadverteerde prijs is slechts een uitnodiging tot onderhandelen. De vastgoedmakelaar heeft de taak op zoek te gaan naar kandidaat-kopers. Hij moet dan alle ontvangen biedingen voor beoordeling en eventuele aanvaarding aan de opdrachtgever voorleggen.

Verkoper beslist

Die is vrij om een bod al dan niet te aanvaarden. Meer nog, de opdrachtgever kan zelf beslissen welk bod zijn voorkeur geniet. Zo kan hij een lager ‘zuiver’ bod verkiezen boven een hoger bod ‘onder opschortende voorwaarde’.

Bevestiging in rechtspraak

In de rechtspraak werd al meermaals geoordeeld dat de door een vastgoedmakelaar geadverteerde prijs in zoekertjes geen bindend aanbod van de verkoper inhoudt. Het is enkel een uitnodiging aan kandidaat-kopers om een bod uit te brengen. Het bod van een kandidaat-koper moet dan nog altijd door de eigenaar aanvaard worden opdat een verkoop tot stand zou komen. Hou hier dus rekening mee wanneer je in de toekomst een bod uitbrengt.


(Isabel Deraedt, 2022)

Terug naar boven
Sluit menu Woonvast